(262) 323-1080
Kadıköy Mah. Atatürk Bulvarı No:12/E KOCAELİ - İZMİT
09:00-18:00
Bulvar Veterinerlik
İletişim Hattı
(262) 323-1080
Aşılama
Aşılama

Koruyucu hekimlik ister insan, ister hayvan olsun bir canlının sağlıklı bir yaşam sürdürebilmesi için oldukça önemlidir. Birçok viral ve bakteriyel hastalığa karşı geliştirilen aşıların uygulanması; yaşamı olumsuz etkileyecek, hayvanın sağlığı yanı sıra insan sağlığını da etkileyebilecek hastalıkları ortaya çıkmadan önlemek açısından önem taşır.

 

 

Aşılama öncesi yavrularda özellikle dikkat edilmesi gerekenler:

Aşılamaya yavrular 6–7 haftalık olduklarında başlanır. Daha erken dönemlerde aşılamaya başlamak yavrunun anneden aldığı antikorlar sebebiyle bağışıklığın sağlanması yetersiz olacaktır. 

Aşılanacak hayvan stres faktörlerinden uzak tutulmalıdır. Yavru evinize yeni geldiyse 5–6 gün eve alışmasını bekledikten sonra aşılamaya başlamalısınız. Bu süre içinde de hastalığı olup olmadığını da gözlemleme şansınız olacaktır.

Yavruların bir seri aşılaması bitene kadar dışarıdaki hayvanlarla teması engellenmeli, aşılama bitene kadar dışarıda gezdirilmemelidir.

Yavrular aşılama bitene kadar yıkanmamalıdır. Çünkü yavrularda bağışıklık daha henüz tam olarak gelişmediğinden yapılacak yıkama, yavrunun direncini kıracak ve hastalıklara karşı duyarlı hale getirecektir. Bu dönemde eğer gerekiyorsa temizlik işlemi için kuru şampuanlar kullanılmalıdır. 

Yavru aşılarının bittiği dönemden sonra yapılacak olan aşı uygulamalarından (tekrar aşılar) bir hafta öncesine ve aşıdan bir hafta sonrasına kadar köpeğinize banyo yaptırmayın. Yeni banyo yapmış hayvanlara aşı yapmak birtakım olumsuzluklara (ateş, keyifsizlik…) yol açabilmektedir.

Kedi ve köpeğinizi yavru aşılamaları bittikten 1 hafta sonra dışarı çıkarmaya başlayabilir.