(262) 323-1080
Kadıköy Mah. Atatürk Bulvarı No:12/E KOCAELİ - İZMİT
09:00-18:00
Bulvar Veterinerlik
İletişim Hattı
(262) 323-1080
Sık Sorulan Sorular

Sık Sorulan Sorular Sayfasına Hoşgeldiniz

Köpekler enerji dolu hayvanlardır. Ama,onların da halsiz olması, yemek saatlerinde bile uyuklaması mümkündür. Veterinere götürdüğünüzde, köpeğinizde kansızlık olduğunu söyleyebilir. Kansızlık, hayvanın kanında ki alyuvarların yeterince oksijen taşımayıp enerjisiz bırakmasıdır. Hayvanda kan kaybı, ülser, pire, parazit gibi sebepler ile ortaya çıkar.

Köpeğinizin kansızlık çektiğinde şüphelenirseniz, ağzına bakın koyu pembe ise böyle bir sorunu yok demektir. Ama eğer solgun bir renk ise gerekli önlemleri alın. Kansızlık gözlerinden de anlaşılır. Göz kapaklarını aşağı çekin ve gözünün içinin rengine bakın. Koyu pembe değil ise ve açık renk ise kansızlık vardır.

Yapılması Gerekenler :

Yavru köpeklerde pire ve parazit görülebilir ve bunlar kansızlık yapan baş nedenlerdendir. Kurtulmak için veretinerin verdiği ilaçları kullanmak ve hayvanı temiz tutmak yeterli olacaktır.
Veterinerin başka bir hastalık için vermiş olduğu ilaçlar kansızlığa sebep olabilir. Köpeğinizde ilacı kullanmaya başladığınızdan beri bir farklılık sezdi iseniz veterinerinize danışın.

Köpeğinizin demir ve B vitamini yönünden kuvvetli besinlere ihtiyacı vardır. Pişmiş ciğer kan yapan besinlerin başında gelir.

Fiziksel hareketlilik vücudun oksijen isteğini artırır. Kansızlıkta köpeğin sorunu oksijen eksikliği olduğu için hareket ettikçe halsizliği artar. Mümkün olduğunca dinlenmesini sağlayın.

Bazı mamalar suni oldukları için sindirimi güçtür. Hayvanı iyice halsiz kılacağından doğal besin tercih etmek uygun olacaktır. 

Obezite büyük bir sağlık riskidir. Yaşlı köpeklerin hareketliliği azalmıştır. Öyleyse buna uygun olarak aldığı kalori miktarı azaltılmalıdır. Bu uygulama eklemlerine düşen basıncı azaltacak, kalp yetmezliği, böbrek ve karaciğer hastalıkları, sindirim sistemi hastalıklarına yakalanma riskini düşürecektir. Gıdasında lif oranı, yağ asitleri ve vitamin oranları artmalı sodyum, yağ ve protein oranı azaltılmalıdır.

Eklem yangıları, eklemlerde hafif tutukluktan eklem hareketsizliğine kadar değişik aralıktaki sorunlara yol açar. Egzersiz programı köpeğinizin kondisyonu kadar kas yoğunluğu ve gerginliğinin devamı için gereklidir.

Sıcak ve soğuğa dayanamama, yaşlılıkta ortaya çıkar çünkü yaşlılıkta köpeğinizin vücut ısısını kontrol eden hormonları eskisi gibi çalışmamaktadır. Yatağını ısıtıcıya daha yaklaştırın ve soğuk günlerde onu evde tutun.

Diş kaybı ve diş çürükleri, sadece çiğnemeyi zorlaştırmaz aynı zamanda bakteriyel hastalıklara ve tümörlere de hazırlayıcı etki yapar. Dişleri fırçalamak ve temiz tutmak bu riskleri en aza indirir.
Prostat büyümesi ve meme tümörleri, çoğu zaman kısırlaştırılmamış köpeklerde teşhis edilmektedir. Genel sağlık kontrollerinde prostat büyümesi ve meme tümörleri yönünden de kontrol ettirmelisiniz.

Yalnızlık endişesi, yaşlı köpeklerde daha çok görülmesinin sebebi artık köpeğiniz stresin üstesinden gelemiyor oluşudur. Saldırgan davranışlar, gürültü korkusu, artan havlamalar ve iniltiler huzursuz uyku belirtileridir. Medikal tedaviler ve davranış değiştirme yöntemleri çözümde anahtardır.

Deri ve tüy sorunları, yaşlanmak demek derinin esnekliğini yitirmesi ve daha kolay yaralanabilir hale gelmesi demektir. Tüyleri incelir ve matlaşır. Daha çok fırçalamak ve besinlerinde yağ asitlerini arttırmak çok zaman işe yarar.

Köpek hafıza sorunları; kendini, karışıklık, yönünü şaşırma ve hareketliliğinin azalması gibi belirtilerle belli eder. Tıbbi uygulamalar bu konuların bazılarının çözebilmektedir.

Kedi sahiplerinin çok çekindiği bir şey de kısırlaştırma sonrası kedisinin huyunun kötü yönde bozulacağıdır. Kısırlaştırmanın kedinin huyuna doğrudan etkisi yoktur. Tüm yumurtalıkları alınmış olan kedinin östrogen hormonu minimuma ineceğinden bu hormonun yarattığı davranış şekilleri (asabiyet, çiftleşememeye bağlı huysuzluk, aşırı hareketlilik v.b.) ortadan kalkacaktır. Yani problemsiz bir kısırlaştırma kedinizi korktuğunuzun aksine daha sakin ve sevecen bir kedi yapacaktır. Kısırlaştırma sonrası dikkat edeceğiniz en önemli konu kedinizin kilo almaya yatkın olması gerçeğidir.

Kedi ve köpek sahiplerinin sık karşılaştıkları problemlerdendir. Genellikle diş ve diş eti hastalıklarından kaynaklanır. Bakteriler, salya, gıda artıkları birleşerek dişler üzerinde plaka (diş kiri, tabaka) oluşturabilir. Bu oluşumlar kötü nefes kokusunun temel nedenlerindendir. Diş ve ağız bakımı ihmal edildiğinde diş etlerinde yangı, diş taşları ve diş çürükleri gelişebilir. 

Kötü nefes kokusunun diğer nedenleri:
• Şeker Hastalığı, Böbrek hastalıkları, mide-barsak hastalıkları,
• Kanser, konstipasyonlar,
• Bazı viral ve bakteriyal enfeksiyonlar,
• Ağız boşluğu hastalıkları,
• Solunum yolu hastalıkları,
• Beslenme ile ilgili, bozuk veya bozulmaya yüz tutmuş sofra artıklarının tüketilmesi • Diğer ağız hastalıkları, ör. Bademcik iltihapları, bağışıklık sistemi hastalıkları.

Kötü nefes kokusu yakınması çoğu zaman önemli bir hastalığın belirtisi olabilir, üzerinde durulmalı, Veteriner Hekim tarafından muayene edilmelidir. Yediği bir şeyden kaynaklanmayıp çok daha ciddi bir hastalık nedeni ile ise ilerlemeden sağaltımı mümkün olabilir. 

• Pireler kan ile beslenen asalak böceklerdir.Pireler sıcak havalarda ortaya çıkar ama ev içinde yaşayan hayvanlarda ve kapalı mekanlarda tüm yıl boyunca görünebilirler.

• Pireler d.caninum adlı şeritin ara konakçısıdır.Bu şekilde enfekte köpekler dışkıyla çevreye halkaları yayarlar. Halkalar içerisindeki yumurtalar pire tarafından yutularak burada larva formu gelişir. Şerit larvasını taşıyan ergin pire, köpek tarafından çiğneyerek yutulursa, larvalar gelişmelerini tamamlayarak konakçının bağırsağında şerit haline dönüşür.

• Bu bakımdan pire teşhis edilen köpeklere, koruyucu amaçla parazit tedavileri mutlaka uygulanmalıdır.

• Pireler ısırdıkları noktada lokal tahrişe, deri hastalıklarına (pire ısırığı dermatitisi) ve sistemik karakterde allerjik reaksiyonlara (pire alerjisi dermatitisi) yol açarlar. Isırık dermatisisleri özellikle karında,bacak içlerinde ve kuyruk altında,ısırma ve kaşınmadan kaynaklanan kızarıklık, kabarcık oluşumuna neden olur.

• Küçük köpek ırklarında veya yavru hayvanlarda yoğun pire enfeksiyonu şiddetli kan kaybına, anemiye hatta ölüme yol açar. 

• Hayvanınızın gözleri parlak ve ışıltılı olmalı ve göz bebeğinin etrafındaki bölge beyaz olmalıdır. Eğer kırmızı noktalar , aşırı gözyaşı akıntısı, kızarıklık, gözünü sürekli kapalı tutma veya diğer normal dışı durumlar varsa onu derhal Veteriner Hekiminize götürünüz.
• Göz akıntıları,çapaklar ıslak bir pamuk ile kolayca temizlenebilir. Gözlerin çapaklanmasına izin vermeyin düzenli olarak temizleyiniz. Temizleme işlemi sırasında göze aşırı basınç uygulamayın , hafif maniplasyonlarla temizleyiniz. Kedinizin gözlerini herhangi bir akıntı açısından kontrol etmelisiniz. Erken yaşlarda birçok üst solunum yolu enfeksiyonu gözleri de etkilemektedir. Eğer birden fazla kediniz var ise veya kediniz ev dışına çıkıyor ise gözde yaralanmalar olabilir.
• Göz hastalıkları, enfeksiyonları travmaları çok rastlanan olaylardır. Veteriner Hekim muayenesinden sonra hayvanınızın gözüne ilaç uygulamanızı isteye bilir. Bu uygulamaları yapmak zor olabilir ,özellikle gözde bir enfeksiyon varken ağrıda vardır ve dokunmaya karşı hassastır. 

Aşağıdaki program iç ve dış parazitlerden arınmış sağlıklı 6-8 haftalık  yavru kedi göz önüne alınarak hazırlanmıştır.Her iki aşı arası en az 15 gün olarak kabul edilmektedir.
1.Kedi karma aşısı.( feline herpes virus-Calicivirus-Panleukopeni)
2.FeLV.Kedi lösemi virüs aşısı.( Halk arasında kan kanseri diye bilinir)
3.Kedi karma tekrarı.
4.FeLV tekrarı
5-Kuduz aşısı.Kuduz aşısı 3 aylık yaşa geldikten sonra yapılır.
Program da görüldüğü gibi 1 yaşından küçük kedilere kuduz dışındaki aşılar  tam bağışıklığın oluşması için 2 kez yapılmaktadır.1 yaşından büyük kedilere bu aşıların 1 kez tekrarlanması yeterlidir.
NOT:Biz Medipet veteriner kliniği olarak kedinin yaşadığı yer ( ev veya bahçe ),diğer kedilerle olan teması ( özellikle sokak kedileriyle kavga vs) gibi parametreleri göz önüne alarak aşı programı yapmaktayız.Yapılan çalışmalar risk olmayan hayvanlara yapılan gereksiz aşıların bağışıklık sistemini baskıladığını veya aşıya bağlı kötü huylu deri tümörlerin oluşabileceğini göstermektedir.Kısacası risk taşımayan kedilere tüm aşıların yapılması gerekli değildir.

NOT 2:Özellikle FİV ve FelV aşıları yapılmadan önce annesi babasının aşılı olup olmadığı bilinmeyen sokak kedileri veya pet shop tan alınan kedilere FİV-FeLV  testlerinin yapılmasını önermekteyiz.Zira bu viruslar vücuda girip senelerce hiçbir semptom göstermeden varlıklarını devam ettirebilirler ve aşı, ameliyat yaşlılık gibi bağışıklık seviyesinin düştüğü dönemlerde aktif olurlar.Normal muayene bulgularıyla saptanmaları çok zordur özel bir takım testler gerektirirler.

Aşağıdaki aşı programı 6-8 haftalık sağlıklı yavru köpek göz önüne alınarak hazırlanmıştır.Aşılar arasındaki süre en az 15 gün kabul edilmiştir.

1.DHPPL: Köpek karma aşısı.
2.Bronchine/ Pneumodog üst solunum enfeksiyonlarına yol açan bakteri ve viruslara karşı yapılır.
3.DHPPL:Köpek karma aşı tekrarı
4.Bronchine/pneumodog tekrarı.
5.Kuduz aşısı.Kuduz aşısı 3. aylık yaşa ulaştıktan sonra yapılır.
6.Lyme.Bakınız not 3.

Görüldüğü gibi tam bağışıklık elde etmek için 1 yaşından küçük köpeklere kuduz haricindeki aşılar 2 kez uygulanmaktadır.1 yaşından büyük köpeklere risk durumuna göre aşılar yılda bir kez yapılır.
NOT 1:Biz Medipet  veteriner kliniği olarak aşı programını  hazırlarken köpeğin yaşama alanına ( orman ,ev,kapalı bahçe ,sokak vb),diğer köpeklerle temasına ( aşısız sokak köpekleri veya yabani hayvanlarla olası temas) bakmaktayız.Zira risk olmadığı halde yapılan aşıların bağışıklık sistemini baskıladığı çeşitli hastalık ve kanser türlerine davetiye çıkardığı çeşitli çalışmalarla ortaya konmuştur.
NOT 2: Yapılan çalışmalar Corona virus un 8 haftalıktan küçük köpeklerde orta şiddete hastalığa neden olduğunu ve basit tedaviye cevap verdiğini ,1 yaşından sonra ise virüsün damar yoluyla vücuda verilmesine rağmen hastalık yapmadığını  ortaya koymuştur  ve yurt dışında yapılmamaktadır.Kliniğimizde corona virus aşısı yapılmamaktadır.
NOT 3: Lyme hastalığı kenelerle bulaşan insanlara da geçebilen tehlikeli bir hastalıktır.Özellikle ormanlık alanlarda yaşayacak yada sık sık  ormanlık alan gidecek köpeklere ayrıca özellikle yaz aylarını güney de yada taşrada geçirecek köpek sahiplerine Lyme aşısı yaptırmalarını  tavsiye ediyoruz.

Hem kendi hem de köpeğiniz sağlığı için 3 ayda bir bağırsak parazitlerini yok eden tablet yada enj yaptırmalı ,seçilecek ürüne göre özellikle mart –kasım ayları arasında( pire kenelerin aktif olduğu dönem) ayda 1 ya da 2 ayda 1 uygulanmak üzere ensesine pire – kene ilacı uygulanmalıdır.Köpeğiniz poposunu yere sürtüyorsa yada poposunun üzerine oturuyorsa anal keseleri dolmuş olabilir ve boşaltılması gerekir.Özellikle dev ırk köpekler mide torsiyonlarını meyillidir.Bu ırk sahiplerine tavsiyemiz özellikle yemek sonrası köpeklerinin aşırı hareket etmelerine  ve oyun oynamalarına izin vermemeleridir.Uzun kulaklı köpek ırkları ( cocker,basethound  gibi) kulak hastalıklarına meyillidr.Bu nedenle haftada bir iki kez uygun solusyonlarla kulak temizliği yapmak ,özellikle su içtikten sonra ıslak ise kulaklarını kurulamak,yapabiliyorsanız kulakları yukarıda toplayarak kulakları havalandırmak kulak hastalıkların oluşumunu engeller.Yine kalça çıkığına meyilli ırk sahibi köpek yavrularının özellikle 1 yaşına kadar fazla kilo alması,2 ayağının üzerine kalkması  merdiven inip çıkması hastalığın oluşumuna neden olur.Özellikle golden retriver ,labrador retriver,german sheppard ,Sivas kangal gibi yavru köpeği olan hasta sahiplerinin 4 veya 5. aylarda kalça kontrol röntgeni çektirmesini önemle tavsiye ederiz.