(262) 323-1080
Kadıköy Mah. Atatürk Bulvarı No:12/E KOCAELİ - İZMİT
09:00-18:00
Bulvar Veterinerlik
İletişim Hattı
(262) 323-1080
Evcil Hayvan Eğitimi
Evcil Hayvan Eğitimi

Köpeklerin Eve Tuvaletini Yapma Nedenleri

Henüz iki üç aylık yavru bir köpeğin eve tuvaletini kaçırması normaldir. Çünkü henüz sfinkter denilen anüs ve idrar kesesi çıkışındaki kassel yapı gelişmediğinden idrarını ve kakasını uzun süre tutamayabilir.Ancak yetişkin bir köpeğin idrarını veya kakasını eve yapması söz konusu ise dikkat edilmelidir. Çünkü bu eylemin altında pek çok neden olabilir. Bu bir hastalığın belirtisi olabileceği gibi bir protestoda olabilir.Öncelikle dikkatli bir takip gerekir. Bu eylemin periyotları, özel bir mekan seçilip seçilmediği, günün hangi saatlerinde yapıldığı gibi bazı detaylar bu konuda açıklayıcı ipuçları verebilir.Eğer çiş veya kakasını tutamayarak istem dışı bir kaçırma durumu varsa mutlaka veteriner hekiminize danışmalısınız. Bu bir hastalık habercisi olabilir. Özellikle idrar tutamama gibi bir durum genital organlar ile ilgili bir hastalığa veya idrar yolları ile ilgili bir probleme bağlı olabilir.

Evde özellikle bir tek bölgeye çiş yapma gibi bir durum söz konusu ise bu durum içgüdüsel olarak kendi bölgesini belirlemek amacıyla yapılmış olabilir. Böyle bir durumda, onu gözleyerek eylem anında engel olmanız ve sert bir ses tonu ile onu azarlamanız faydalı olabilir. Ayrıca bölgeyi iyice temizledikten sonra köpekler için özel olarak üretilmiş uzaklaştırıcı veya koku giderici spreylerden kullanmanız caydırıcı olabilir.

Bazen sadece sahibinin eşyaları üzerine çiş yapma gibi bir durum da görülebilir. Böyle bir durumda sahibinin kokusu onu heycanlandırdığından dolayı çiş kaçırma söz konusu olabileceği gibi, bölgeyi sahiplenme veya yabancı kokuları bastırma gibi bir neden de söz konusu olabilir. Bu tür durumlar genellikle içgüdüsel olarak açıklanmaktadır. Bu sorunu ancak koku giderici spreyler veya dikkatli bir takiple ona engel olarak, ses tonunuzla kızdığınızı belli ederek bulabilirsiniz.

Köpeklerde sık karşılaşılan çiş veya kakasını eve veya uygunsuz bir yere yapma eğilimi, bazen tamamen ilgi ve dikkat çekmek amacıyla da yapılabilmektedir. Ayrıca kendisini yalnız bırakan sahibini protesto amacıyla da böyle bir yöntem seçen köpeklerin sorununu çözmek için bir parça fazla ilgi, birkaç dakika daha fazla oyun oynamak veya sokakta daha uzun süre vakit geçirmek faydalı olabilir.

Nedeni ne olursa olsun eve çiş veya kaka yapmak gibi bir sorun yaşanıyorsa çözüm onu dövmek olmamalıdır. Bu cezanın verdiği korku sorunun tekrarından başka bir işe yaramayacaktır.

Bu tür bir sorunun çözümünde gerektiğinde profosyonel yardım almak daha sağlıklı bir yöntem olabilir.