(262) 323-1080
Kadıköy Mah. Atatürk Bulvarı No:12/E KOCAELİ - İZMİT
09:00-18:00
Bulvar Veterinerlik
İletişim Hattı
(262) 323-1080
Bakım Nasıl Yapılmalı?
Bakım Nasıl Yapılmalı?

Evcil hayvanların bakımı nasıl yapılmalı?

Köpeklerde 8 haftalık olduğunda, üç aya kadar ki dönemde, 3 kez 3’er ara haftayla karma aşı dediğimiz mikrobiyal hastalıklara dönük aşılama periyodu var.  3 aylık olduğunda da kuduz aşısı yapılıyor. Her üç ayda bir, bazen de iki ayda bire düşürebildiğimiz, av hayvanlarında "kist" dediğimiz,  hayvanların bağırsaklarında yaşayan tenya yumurtalarının insanlara bulaşmasıyla oluşan bir hastalığın önüne geçebilmek için gerekli parazit aşısı periyodik olarak yapılıyor. Aşıların yanında birçok şey var. Hayvanlar bakım istiyor gerçekten

Örneğin günlük olarak tüylerinin taranması, beslenmesi, yıkanması gibi pek çok sorumluluklar getiriyor. Özellikle halkımız hayvanları yıkamayı çok seviyor. Hayvanlar her dışarı çıktıktan sonra içeri girdiklerinde onları yıkıyorlar. Ancak kediler hemen hemen hiç yıkanmamalı, sadece dışarı çıktığında patileri silinebilir, köpeklerin de daha az sıklıkla yıkanmaları lazım. Köpekler yıkanırken kulaklarına su kaçmamasına özen gösterilmesi, bunun için de kulaklarına pamuk tıkanması önerilebilir. Yine yıkama sırasında kullanacağınız şampuanın ya da sabunun ph değerinin onların derisine uygun olması önemli, cildini kurutmamalı. Yıkandıktan sonra kurulama esnasında havlu ile fazla su alınıp tüyleri doğal kurumaya bırakılmalı. Bunların dışında bir tuvalet sıkıntısı var tabi. Hayvanlara tuvalet alıştırma konusunda vatandaşımız oldukça bilinçlendi. Kediler için kumlar var mesela. Hayvanlara tuvalet alışkanlığı kazandırılması kolay ancak eğitime geç başlanılmışsa veya hayvanın psikolojik durumana göre bazen zorluklar olabiliyor. Hayvanlarda parazit oluşmaması için pişmemiş çiğ etlerin verilmemesi gerekiyor. Bazı hayvanların beslenmesinde de çikolata, bisküvi türü şeyler verilmemesi gerekiyor. Örneğin, bisküvi ve çikolata köpek ve kedilerin dişlerinde tartar oluşturabiliyor, ayrıca gözleri için de zararlı. 
Günlük olarak köpekler mutlaka dışarı çıkıp gezdirilmeli, evde köpek besleniyorsa tuvaletleri dışarı çıkarılarak yapılmalı. Hayvanların tuvalet ve beslenmeleri için dikkat edilmesi gereken şeylerden biri de bunların aynı saatlere denk getirilerek yapılması. Örneğin bir gün yemeğini saat 1’de veriyorsanız, ertesi gün de saat 1’de vermelisiniz. Tuvalet ihtiyacı da aynı şekilde. 
Kediler ve köpekler karbonhidratlı yiyecekler ve çikolatalar hariç insanların yiyebildiği tüm yiyeceklerden yiyebilirler. Köpekler etobur oldukları halde, evcilleştikten sonra otobur statüsüne de giriyorlar. Bu anlamda bitki de yiyebilirler, yumurta, yoğurt, peynir ona benzer yiyecekler yiyebilirler. Ayrıca özellikle kemik suyu verilmeli.

Kedi ve köpeklerde bitlenme veya uyuz olma durumunda ne yapılmalı?

Böyle bir durumda veteriner hekime başvurmalı, tedavisi var. Ama aynı zamanda da kaldığı ortam önemli. Köpeklerin kaldığı yerler bazen çok da uygun olmayabiliyor. Pire daha çok görülebilir ama bit fazla görülmüyor. İstanbul ortamında daha çok pire olabiliyor, uyuz olabiliyor ya da beslenmeye bağlı kaşıntı egzama dediğimiz durumlar ortaya çıkabiliyor.

Evinde kuş besleyenler için kuşların bakımı ve kafes temizliği nasıl yapılmalı?

Kuş bakımında dikkat edilmesi gereken kurallardan birincisi, kafesin ceryandan uzak olması gerekiyor. Hayvanın içinde rahatlıkla hareket edebileceği yeterli genişlikte olmalı. Kafesin altlığı sık sık değiştirilmeli. Suluğuna iki günde bir mutlaka taze su konulmalı. Kuşların bakımında ilgi çok önemli. Genellikle ilk başlarda çok fazla ilgi alaka gören kuşlar daha sonra bu ilginin azalmasıyla bazen strese girip, hırçınlaşabiliyorlar. Bu anlamda ilgi ve alakayı azaltmamak gerekiyor. Veya onu seven kişi ilgi ve alakasını yanındaki başka kişilere mesela bir yeğenine gösteriyorsa bu anlamda sıkıntı olabiliyor. Bazen kış aylarında kaloriferin ortamı kurutur, bunun için de ortamda buhar oluşturmak gerekiyor. Kafesin dezenfekte edilmesi konusunda da çamaşır suyu sulandırılarak kullanılabilir.