(262) 323-1080
Kadıköy Mah. Atatürk Bulvarı No:12/E KOCAELİ - İZMİT
09:00-18:00
Bulvar Veterinerlik
İletişim Hattı
(262) 323-1080
Evcil Hayvan Besleme
Evcil Hayvan Besleme

Modern toplumlarda olduğu gibi ülkemizde de evcil hayvan besleme alışkanlığı giderek artmaktadır. Pek çok insan evinde kedi, köpek, kuş gibi hayvanları beslemektedir .Uzmanlar günümüzde insanların stresten kurtulmak, daha mutlu olabilmek için evde hayvan beslemenin yararlı olduğunu belirtmektedirler. Bunlara ek olarak evcil hayvan besleyenlerin çevreleriyle daha uyumlu ve sağlıklı iletişim kurabildiklerini de eklemektedirler.

Aşağıda evlerde beslenen bazı evcil hayvanlarla ilgili dikkat edilmesi gerekenler üzerinde durulmuştur:

Kedi ve köpek bakımında en önemli başlangıç noktası aşılama ve bağırsak parazitlerinin tedavisidir. Aşılama, bulaşması çok kolay olan ölümcül hastalıklardan korunmada en önemli faktördür. Bu yüzden aşılama yapılmayan hayvanlar ve dolaylı yoldan beraber yaşayanlar büyük risk altındadırlar. Bulaşabilecek hastalıklar ölümcül ve tedavileri mümkün olamayabilmektedir.

Parazitler kedi ve köpeğin hayatının ilk evrelerinde öldürücü olabilmektedir ve bu parazitler bizlere de bulaşabilmektedir.Bu yüzden kedi ve köpeklerin hayatlarının ilk dönemlerinden itibaren parazitlerinden arındırılması gerekmektedir. Parazit tedavisi ömür boyunca sürmesi gereken ve de dikkat edilmesi gereken bir tedavidir.

Kuduz hiç şüphesiz hayvanlardan geçebilecek en tehlikeli hastalıklardan birisidir. Özellikle kedi ve köpeklerin ısırması veya tırmalaması yoluyla bulaşmaktadır. Aşı yaptırmak kuduzdan korunmada alınabilecek en önemli önlemlerden birisidir.

Evcil hayvanlardan geçebilecek hastalıklar özellikle hamile kadınları ve bebekleri etkilemektedir.
Kedilerden geçebilen toksoplazmozis adındaki hastalık hamilelerde düşüklere neden olabileceği gibi bebeğin beyninde de bazı hasarlara yol açabilmektedir. Bu parazit kediye bir zarar vermez. Kedinin vücudunda üreyen parazitler dışkı ile dışarı atılır. Temas edilmesi halinde bulaşmaktadır. Bu hastalığı önlemek için aşılarının düzenli yapılmış olması önemlidir ve de kedinin dışkısını yaptığı kum düzenli değiştirilmelidir.

Kuşlar evde beslemek için en fazla tercih edilen hayvanlardır. Önemli bir rahatsızlığa sebebiyet veren hastalık taşımazlar. Nadiren özellikle yaşlılarda ve immun sistemi düşük kişilerde ağır akciğer enfeksiyonlarına neden olabilirler.
Sürüngenler de son zamanlarda beslenmeye başlanan hayvanlardandır. Özellikle iguana tercih edilmekte olup bu canlının bulaştırabileceği en önemli hastalık Salmonella adı verilen bir bakteridir. gıdalar yoluyla insanlara geçmektedir. Bu hastalık kendini ishal, bulantı gibi belirtilerle göstermektedir. Yaşlılar, beş yaşından küçük çocuklar ve hamile kadınlar ise bu hastalık açısından yüksek risk grubunda bulunmaktadırlar. Hamile kadınlarda düşüklere neden olabilmektedirler. Bu yüzden hamile kadınların bu tür sürüngenler ile temas etmemesi uygun olur.

Tüm bu hastalıkların yanı sıra her türlü hayvan ve bunların tüyü alerjik yakınmalara neden olabilmektedir. Evcil hayvanların tüy ve deri döküntüleri sıklıkla alerji nedeni olabilmektedir. Bazen bu hayvanların salyası ve dışkıları da alerjenik olabilmektedir. Bu yüzden evde beslenen hayvanların temizliğinin düzenli yapılması gerekir.
Sonuç olarak; 
• Beslenen hayvanın temizliğine,
• Barındığı ortamın(kafes gibi)temizliğine,
• Temizliği yaparken eldiven kullanılmasına,
• Aşılarının eksiksiz olmasına,
• İlk dönemlerinden itibaren parazitlerinden arındırılmasına,
• Evlerinde hamile,bebek veya alerjik kişiler bulunuyorsa beslemek için seçilen hayvanın türüne dikkat edilmelidir.